Thursday, December 12

General Awareness Set 6




1.India is a leading producer of

a) Iron b) Mica c) Gold D) Aluminium
Ans:B

2.The birthday of Dr. S. Radhakrishnan is celebrated as

a) Martyr’s Day b) Farmer’s Day c) Children’s Day d) Teacher’sDay
Ans:D

3.Which one of the following rivers was known as the ‘River of Sorrow’?

a) Damodar b) Kaveri c) Krishna d) Gomathi
Ans:A

4.The imaginary lines on maps joining the places having equal temperatures are known as

a) Isobars b) Isotherms c) Isohyets d) Isobaths
Ans:B

5.The smallest planet of the solar system:

a) Saturn b) Jupiter c) Mercury d) Mars
Ans:C

6.The Indian who attended all the three Round Table Conferences

a) Mahatma Gandhi b) Jawaharlal Nehru c) Dr. B. R. Ambedkar d) Rajendra Prasad
Ans:C

7.What is the modern name of ‘Formosa’?

a) Taiwan b) Kenya c) Malaysia d) Indonesia
Ans:A

8.Who discovered circulation of blood in the human body?

a) Joseph Lister b) William Harvey c) Ronald Ross d) Edward Jenner
Ans:B

9.The Scientist who found out the ‘rare gases’ is :

a) Louis Pasteur b) Markoni c) William Ramsey d) Edison
Ans:C

10.What is the chemical name for baking soda ?

a) Calcium phosphate b) Sodium Carbonate c) Sodium bicarbonate d) Sodium Chloride
Ans:C

11.Where is bile produced ?

a) Liver b) Spleen c) Gall bladder d) Blood
Ans:A

12.The science of space travel is known as

a) Astronomy b) Astronautics c) Astrology d) Cosmology
Ans:B

13.An acid which does not contain oxygen

a) Sulphuric Acid b) Carbonic Acid c) Nitric Acid d) Hydrochloric Acid
Ans:D

14.Which is the most chemically active element?

a) Fluorine b) Clorine c) Bromine d) Lodine
Ans:A

15.The most important part of plant is

a) Flower b) Leaf c) Fruit d) Root
Ans:D

16.Chakiar Kooth is one of the impressive dance from of

a) Tamil Nadu b) Andhra Pradesh c) Kerala d) Karnataka
Ans:C

17.Sabarimala is situated in the District?

a) Wyanad b) Pathanamthitta c) Idukki d) Kollam
Ans:B

18.When did the first common Wealth Games take place?

a) 1933 b) 1930 c) 1946 d) 1938
Ans:B

19.Mother Theresa was a famous

a) artist b) economist c) Singer d) Social Worker
Ans:D

20.In which year did Dada Saheb Phalke produce the first feature film?

a) 1911 b) 1912 c) 1913 d) 1914
Ans:C

21.India's First Atomic Reactor is installed at

a) Tarapur b) Kottah c) Trombay d) Kalpakkam
Ans:B

22.The plant which bears fruit only once in its life time:

a) Grapes b) Papaya c) Dates d) Banana
Ans:D

23.Prophet Mohammed belongs to:

a) Egypt b) Saudi Arabia c) Ethiopia d) Palestine
Ans:B

24.Who was the founder of Arya Samaj?

a) Swami Vivekananda b) Annie Basant c) Dayanand Saraswathy d) Raja Ram Mohan Roy
Ans:C

25.Which is the most important cause of soil erosion?

a) Heavy rainfall b) Destruction of Forests c) Cultivation d) Flood
Ans:B

26.Which one of the following states produces maximum rubber?

(a) Karnataka (b) Andhra Pradesh (c) Kerala (d) Tamilnadu
Ans:C

27.The person who is known as the father of social reforms in India

(a) Gopala Krishna Gokhale (b) E. Vidyasagar (c) William Bentic (d) Raja Ram Mohan Roy
Ans:D

29.Which Indian city is called the silicon valley of India?

(a) Delhi (b) Bangalore (c) Chennai (d) Agra
Ans:B

30.Who among the following is a world famous agricultural scientist

(a) Dr. M.S. Swaminathan (b) C.V. Raman (c) Dr .S. Chandrasekhar (d) J.C. Bose
Ans:A

No comments: