Tuesday, December 10

General Awareness Set 5

1.Which bird found in New Zealand is uable to fly and has hair instead of feathers and a very long beak
Ans: Kiwi.

2. Who found out Radio Activity?

Ans: Henry Becquerel

3.The instrument which is used for measuring blood pressure?

Ans: Spygmomanometer

4.What is always contained in amalgams?

Ans: Mercury

5.Decimel system of number originated in:

Ans: India

6.Father of cloning:

Ans: Dr.IanWilmut

7.According to WHO, the disease which causes the death of the largest number of people today is:

Ans: Tuberculosis

8.Hydrogen Bomb is based on:

Ans: Nuclear fusion

9. Liquefied Petroleum Gas consists of mainly:

Ans: Methane, Butane and Propane

10.Diamond is the purest form of

Ans: Crystalline rock

11.The exact copy of a written or printed message is transmitted to 
distant places through adevice attached to a telephone. What is it called?

Ans: Fax

12.The energy possessed by the water collected in the reservoir of a dam

Ans: Potential Energy

13.Bleaching powder is produced by passing chlorine over this substance:

Ans: Solid slaked lime

14.The most important raw material for generation of power in India:

Ans: Coal

15.Maximum yield of milk is obtained from ----variety of cows

Ans: Red Sindhi

16.Deforestation causes the following:

Ans: Drought,flood and soil erosion

17.The most abundant substance on earth is :

Ans: Water

18.The unit of power is:

Ans: Watt

19.The world famous mineral region in India:

Ans: Chotanagpur

20.The gas which causes acid rain industrial area:

Ans: Sulphurdioxide

31.The Capital of Mysore during Tipu Sultan’s rule:

a) Bangalore b) Chitradurga
c) Manasagangothri d) Srirangapatanam

32.Which of the following is not a Fundamental right ?

a) Right of property b) Right to equality
c) Right against exploitation d) Right to freedom of speech

33.The administrative head of the State Government:

a) Chief Justice b) Chief Minister c) Law Minister d) Governor

34.Who was the Prime Minister of Britain when India got
independence ?

a) Clement Atlee b) Winston Churchill
c) Harold Wilson d) Antony Eden

35.The Bhoodan Moovement was launched by:

a) Jawaharlal Nehru b) Indira Gandhi
c) Acharya Vinoba Bhave d) Lal Bahadur Sastri

No comments: