Sunday, December 15

Territorial Army Field Of Activity



India’s Territorial Army is active in numerous fields of activity. It has following types of units.

• Ecological Task Forces. 

• Infantry Battalions including Home & Hearth. 
• Railway Engineer Units.
• Oil Sector Units.
• General Hospitals. 

TERRITORIAL ARMY ECOLOGICAL WARRIORS


Eco Task Forces were raised under the aegis of Ministry of Environment and Forests and Ministry of Defense in conjunction with states on priority tasks for challenging assignments in the ecologically fragile and sensitive areas. The objective behind starting ETFs was to solve the twin problems of eco - regeneration and rehabilitation of ex- servicemen. 


The Ecological Task Forces of Territorial Army are located at Dehradun,
Pithoragarh (Uttarakhand), Samba (J&K), Sri Mohangarh (Rajasthan),
Kufri (HP), Delhi and Tezpur, Rangia (Assam). They are making significant contribution in checking ecological degradation and environment protection in the assigned project areas. These units have won many prestigious national level awards including Guinness book of world records,for planting maximum number of trees in a day.

TERRITORIAL ARMY INFANTRY



The Infantry Territorial Army Battalion relieves 
Regular Army of static duties & Aid to Civil Authorities 

dealing with natural calamities and maintenance of essential services. 

















TERRITORIAL ARMY RAILWAY


The units of Railway Engineer (TA) are deployed during war and peace to 
keep the rail communications going in designated areas. 


These units have also been embodied in the past to help the 
Railways during the Railway strike and during Flood Relief Operations. 

Entry to these units is open to Indian Railway employees only.


TERRITORIAL ARMY OIL SECTOR

Territorial Army Oil Sector units help in extraction, refining and 

distribution of oil during national emergencies.

The officers & men of these units come from ONGC, IOC, BPCL & HPCL.








TERRITORIAL ARMY GENERAL HOSPITAL



Territorial Army has seven General Hospitals which are located at Rohtak, 
Patiala, Jaipur, Ahmedabad, Guwahati, Allahabad and Kolkata. The provide
a capacity of 2500 beds to manage the overflow of casualties from Military 

Hospitals during war. Doctors,
Nurses and Para-Medical staff come from the civil hospitals on which the 
General Hospital (TA) is based. 
Read More »

Thursday, December 12

General Awareness Set 6




1.India is a leading producer of

a) Iron b) Mica c) Gold D) Aluminium
Ans:B

2.The birthday of Dr. S. Radhakrishnan is celebrated as

a) Martyr’s Day b) Farmer’s Day c) Children’s Day d) Teacher’sDay
Ans:D

3.Which one of the following rivers was known as the ‘River of Sorrow’?

a) Damodar b) Kaveri c) Krishna d) Gomathi
Ans:A

4.The imaginary lines on maps joining the places having equal temperatures are known as

a) Isobars b) Isotherms c) Isohyets d) Isobaths
Ans:B

5.The smallest planet of the solar system:

a) Saturn b) Jupiter c) Mercury d) Mars
Ans:C

6.The Indian who attended all the three Round Table Conferences

a) Mahatma Gandhi b) Jawaharlal Nehru c) Dr. B. R. Ambedkar d) Rajendra Prasad
Ans:C

7.What is the modern name of ‘Formosa’?

a) Taiwan b) Kenya c) Malaysia d) Indonesia
Ans:A

8.Who discovered circulation of blood in the human body?

a) Joseph Lister b) William Harvey c) Ronald Ross d) Edward Jenner
Ans:B

9.The Scientist who found out the ‘rare gases’ is :

a) Louis Pasteur b) Markoni c) William Ramsey d) Edison
Ans:C

10.What is the chemical name for baking soda ?

a) Calcium phosphate b) Sodium Carbonate c) Sodium bicarbonate d) Sodium Chloride
Ans:C

11.Where is bile produced ?

a) Liver b) Spleen c) Gall bladder d) Blood
Ans:A

12.The science of space travel is known as

a) Astronomy b) Astronautics c) Astrology d) Cosmology
Ans:B

13.An acid which does not contain oxygen

a) Sulphuric Acid b) Carbonic Acid c) Nitric Acid d) Hydrochloric Acid
Ans:D

14.Which is the most chemically active element?

a) Fluorine b) Clorine c) Bromine d) Lodine
Ans:A

15.The most important part of plant is

a) Flower b) Leaf c) Fruit d) Root
Ans:D

16.Chakiar Kooth is one of the impressive dance from of

a) Tamil Nadu b) Andhra Pradesh c) Kerala d) Karnataka
Ans:C

17.Sabarimala is situated in the District?

a) Wyanad b) Pathanamthitta c) Idukki d) Kollam
Ans:B

18.When did the first common Wealth Games take place?

a) 1933 b) 1930 c) 1946 d) 1938
Ans:B

19.Mother Theresa was a famous

a) artist b) economist c) Singer d) Social Worker
Ans:D

20.In which year did Dada Saheb Phalke produce the first feature film?

a) 1911 b) 1912 c) 1913 d) 1914
Ans:C

21.India's First Atomic Reactor is installed at

a) Tarapur b) Kottah c) Trombay d) Kalpakkam
Ans:B

22.The plant which bears fruit only once in its life time:

a) Grapes b) Papaya c) Dates d) Banana
Ans:D

23.Prophet Mohammed belongs to:

a) Egypt b) Saudi Arabia c) Ethiopia d) Palestine
Ans:B

24.Who was the founder of Arya Samaj?

a) Swami Vivekananda b) Annie Basant c) Dayanand Saraswathy d) Raja Ram Mohan Roy
Ans:C

25.Which is the most important cause of soil erosion?

a) Heavy rainfall b) Destruction of Forests c) Cultivation d) Flood
Ans:B

26.Which one of the following states produces maximum rubber?

(a) Karnataka (b) Andhra Pradesh (c) Kerala (d) Tamilnadu
Ans:C

27.The person who is known as the father of social reforms in India

(a) Gopala Krishna Gokhale (b) E. Vidyasagar (c) William Bentic (d) Raja Ram Mohan Roy
Ans:D

29.Which Indian city is called the silicon valley of India?

(a) Delhi (b) Bangalore (c) Chennai (d) Agra
Ans:B

30.Who among the following is a world famous agricultural scientist

(a) Dr. M.S. Swaminathan (b) C.V. Raman (c) Dr .S. Chandrasekhar (d) J.C. Bose
Ans:A
Read More »

Tuesday, December 10

General Awareness Set 5



1.Which bird found in New Zealand is uable to fly and has hair instead of feathers and a very long beak
Ans: Kiwi.

2. Who found out Radio Activity?

Ans: Henry Becquerel

3.The instrument which is used for measuring blood pressure?

Ans: Spygmomanometer

4.What is always contained in amalgams?

Ans: Mercury

5.Decimel system of number originated in:

Ans: India

6.Father of cloning:

Ans: Dr.IanWilmut

7.According to WHO, the disease which causes the death of the largest number of people today is:

Ans: Tuberculosis

8.Hydrogen Bomb is based on:

Ans: Nuclear fusion

9. Liquefied Petroleum Gas consists of mainly:

Ans: Methane, Butane and Propane

10.Diamond is the purest form of

Ans: Crystalline rock

11.The exact copy of a written or printed message is transmitted to 
distant places through adevice attached to a telephone. What is it called?

Ans: Fax

12.The energy possessed by the water collected in the reservoir of a dam

Ans: Potential Energy

13.Bleaching powder is produced by passing chlorine over this substance:

Ans: Solid slaked lime

14.The most important raw material for generation of power in India:

Ans: Coal

15.Maximum yield of milk is obtained from ----variety of cows

Ans: Red Sindhi

16.Deforestation causes the following:

Ans: Drought,flood and soil erosion

17.The most abundant substance on earth is :

Ans: Water

18.The unit of power is:

Ans: Watt

19.The world famous mineral region in India:

Ans: Chotanagpur

20.The gas which causes acid rain industrial area:

Ans: Sulphurdioxide

31.The Capital of Mysore during Tipu Sultan’s rule:

a) Bangalore b) Chitradurga
c) Manasagangothri d) Srirangapatanam
Ans:D

32.Which of the following is not a Fundamental right ?

a) Right of property b) Right to equality
c) Right against exploitation d) Right to freedom of speech
Ans:A

33.The administrative head of the State Government:

a) Chief Justice b) Chief Minister c) Law Minister d) Governor
Ans:B

34.Who was the Prime Minister of Britain when India got
independence ?

a) Clement Atlee b) Winston Churchill
c) Harold Wilson d) Antony Eden
Ans:A

35.The Bhoodan Moovement was launched by:

a) Jawaharlal Nehru b) Indira Gandhi
c) Acharya Vinoba Bhave d) Lal Bahadur Sastri
Ans:C
Read More »

Wednesday, December 4

SSB INTERVIEW SCHEDULE 2013


FINALLY THE DAY HAS ARRIVED


TA SSB interview are being published on the official website of Indian army. Candidates those who have cleared TA 2013 written test are going to attend SSB interview soon.Recently the portal has published the centre allotment list for Territorial Army SSB interview. There are around 394 candidates who have been allotted with Selection Centre South, Bangalore.


Candidates can check their ssb intervies dates below:

Read More »

Monday, December 2

General Awareness Set 4




1.World AIDS day is observed on 
Ans: December 1

2.The first effective vaccine against polio was prepared by 
Ans: Jonas E. Salk.

3.Television was started in the year 
Ans: 1959.

4.Where is the national Environment Engineering Research Institute located?
Ans: Nagpur.

5.National Science day is observed on 28th February to commemorate
Ans: The day of declaration of Raman Effect.

6.The science dealing with the study of the heart and its diseases is known as 
Ans: Cardiology.

7.India conducted the first nuclear explosion in the year
Ans: May 18, 1974.

8.ECG is an instrument used in the study of 
Ans: Heart.

9.When was the first Atomic Energy Commission set up in India?
Ans: August10, 1948

10.What does the abbreviation ANERT stand for 
Ans: Agency for non-conventional Energy and Rural Technology

11.The scientist who discovered that the earth revolves round the sun
Ans: Copernicus.

12.Rainbow is caused due to 
Ans: Refraction and dispersion

13.Ecology is the branch of science which deals with 
Ans: Balance of Nature 

14.What is the full form of LPG?
Ans: Liquified Petroleum Gas.

15.Leaves are green due to the presence of 
Ans: Chlorophyll

16.What drug does tobacco contain 
Ans: Nicotine.

17.A gland known as the gland of emergency
Ans: Adrenal gland.

18.The hormones helps to ripen fruits.
Ans: Ethylene.

19.Milk is an example of 
Ans: Suspension.

20.Which sector in India uses coal in maximum quantity?
Ans: Thermal plants.

21.Who discovered Natural Radioactivity?
Ans: Henry Becquerel

22.The main consistent of gobar gas
Ans: Methane.

23.What does talcum power consists of
Ans: Magnesium silicate.

24.The largest flower in the world?
Ans: Rafflesia

25.The smallest bone in the human body?
Ans: Stapes

26.The colouring substance present in bile 
Ans: Bilirubin.

27.The acid present in oranges
Ans: Citric acid

28.The density of water is maximum in 
Ans: 4 degree Centigrade.

29.The material used in the manufacture of lead pencils
Ans: Graphite.

30.The district in which the central root research institute is situated.
Ans: Thiruvananthapuram.
Read More »