Tuesday, July 26

Model Questions on GK part 9

01 . Which one of the following is known as the ‘Laughing Jack’ of Australia? 
(1) Platypus    
(2) Kookabara 
(3) Koala     
(4) Lyrebird 

02. The seashore temple at Mahabalipuram was built by  
(1) Mahendra Varman I   
(2) Narashimha Varman I  
(3) Nandi Varman II   
(4) Dandi Varman 

03. Who got the Gita translated into Persian? 
(1) Shah Jahan   
(2) Akbar 
(3) Murad     
(4) Dara Shikoh 

04. The Portuguese Governor who abolished Sati in Goa was 
(1) Albuquerque    
(2) Cabral 
(3) Almeida    
(4) De Braganza 

05. RBC’s do not perform aerobic respiration because these do not contain
(1) Mitochondria   
(2) Nucleus 
(3) Endoplasmic Reticulum  
(4) Lysosomes 

06. A cross between homozygous recessive and heerozyous plant is 
(1) Back cross    
(2) Test Cross 
(3) Monohybrid cross   
(4) Dihybrid cross  

07. DNA contains  
(1) Pentose sugar    
(2) hexose sugar  
(3) Erythrose sugar   
(4) Sedoheptulose sugar  

08. The significant quantitiy of upper soil is formed by  
(1) Igneous rock    
(2) Sedimentary rock  
(3) Metamorphic rock   
(4) Biological degration  

09. Who coined the term ‘gen’? 
(1) Medel     
(2) Johannsen 
(3) Watson    
(4) Beadle  

10. Saprophytes are the organisms which depend for food on 
(1) Living plants    
(2) living animals 
(3) Both dead plants and animals   
(4) Inorganic chemical compounds

1. Who had founded the Anushilan Samiti?
(a) Pramath Nath Mitra
(b) Varindra Ghosh
(c) V.D. Savarkar
(d) Narendra Gosain

2. The newspaper brought out by Bal Gangadhar Tilak to promote nationalism was___
(a) Yugantar
(b) Deshbhakti
(c) Kesari   
(d) Kranti

3. Who called Bal Gangadhar Tilak the ‘Father of Indian Unrest’?
(a) Lord Curzon
(b) Vincent Smith
(c) Valentile Chirol
(d) Henry Cotton

4. Who defended Aurobindo Ghosh in the Alipore Bomb Case?
(a) W.C. Bannerjee
(b) Surendra Nath Bannerjee
(c) Bipin Chandra Pal
(d) Chitta Ranjan Das

5. Who tried the organise revolt by Indian Sepoys and Revolutionaries around 1913?
(a) Bagha Jatin 
(b) Aurobindo Ghosh
(c) Ras Behari Base
(d) Sachindra Nath Sanyal

6. Name one leader of the Home Rule Movement____
(a) Annie Besant
(b) Surendra Nath Bannerjee
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Bipin Chandra Pal

7. Where and when was the Ghadar Party founded? 
(a) America, 1913
(b) England, 1917
(c) Denmark, 1921
(d) Scottland, 1925

8. What was the immediate cause for the launch of the Swadeshi Movement?
(a) The partition of Bengal done by Lord Curzon
(b) A sentence of 18 months rigorous imprisonment imposed on Lokmanya Tilak
(c) The arrest and deportation of Lala Lajpat Rai and Ajit Singh; and passing of the Punjab Colonization Bill.
(d) Death sentence pronounced on the Chapkar brothers

9. Which two revolutionaries were involved in the Muzaffarpur Murder (1908)?
(a) Binoy Bose, Badal Gupta
(b) Surya Sen, Loknath Bal
(c) Damodar and Balkrishna Chapekar
(d) Prafull Chaki, Khandinam Bose

10. ‘I am giving you a Muslim province’ __ who said?
(a) Fazi-ul-Haque
(b) Lord Curzon 
(c) Stafford Cripps
(d) Lord Mountbatten

01. 2
02. 2
03. 4
04. 1
05. 1
06. 2
07. 1
08. 2
09. 2
10. 3
11. A
12. C
13. C
14. D
15. C
16. A
17. A
18. A
19. D
20. B

No comments: