Saturday, July 23

Model Questions on GK part 3


1. Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar ?

(A) Godavari

(B) Krishna

(C) Kaveri

(D) Tapi

2. With reference to the climate of India, the western disturbances originate over which one of the following ?

(A) Arabian Sea

(B) Baltic Sea

(C) Caspian Sea

(D) Mediterranean Sea

3. In which one of the following states is the Nanga Parbat peak located ?

(A) Sikkim

(B) Himachal Pradesh

(C) Jammu and Kashmir

(D) Uttarakhand

4. In India, which of the following are the Southernmost hills ?

(A) Anaimalai hills

(B) Cardamom hills

(C) Nilgiri hills

(D) Javacli hills


5. Where are the coal reserves of India largely concentrated ?

(A) Son valley

(B) Mahanadi valley

(C) Damodar valley

(D) Godavari valley

6. Which of the following Indian island lies between India and Sri Lanka ?

(A) Elephanta

(B) Nicobar

(C) Rameshwaram

(D) Salsette

7. In which state do the Mansoon arrives first ?

(A) Assam

(B) West Bengal

(C) Maharashtra

(D) Kerala

8. Which one of the following Indian states leads in the production of rubber ?

(A) Tamil Nadu

(B) Karnataka

(C) Kerala

(D) Andhra Pradesh

9. Which one of the following areas of India does not come under the zone of high seismic intensity ?

(A) Uttarakhand

(B) Karnataka Plateau

(C) Kachchh

(D) Himachal Pradesh

10. Between which ranges does the Kashmir valley in the Himlayas lie ?

(A) Siwalik and Pir Panjal

(B) Pirpanjal and Dhauladhar

(C) Zanskar and Pir Panjal

(D) Dhauladhar and Zanskar

11. Indravati is a tributary of which river ?

(A) Ganga

(B) Godavari

(C) Krishna

(D) Mahanadi

12. Which one of the following Indian rivers forms an estuary ?

(A) Godavari

(B) Kaveri

(C) Tapi

(D) Mahanadi

13. What is the name of the major base of Indian Navy at Karwar ?

(A) INS Kadamba

(B) INS Vikramaditya

(C) INS Harshvardhan

(D) INS Kushan

14. Where is Thattekad Bird Sanctuary located ?

(A) Kerala

(B) Tamil Nadu

(C) Karnataka

(D) Andhra Pradesh

15. In which one of the following states of India is the Pamayangtse Monastery situated ?

(A) Nagaland

(B) Himachal Pradesh

(C) Sikkim

(D) Arunachal Pradesh

Answers


1. (B)

2. (A)

3. (C)

4. (B)

5. (C)

6. (C)

7. (D)

8. (C)

9. (B)

10. (C)

11. (B)

12. (C)

13. (A)

14. (A)

15. (C)

14 comments:

  1. Hi Sir,
    Thank you for all your model question papers. I have a request to make, I hope you will help me in that.
    Could you please provide the most probable/ Expected Essays for the coming TA exam?

    Thank you in advance.

    ReplyDelete
    Replies
    1. there will be no essay this time.

      Delete
    2. Thank you for your prompt reply.

      Delete
  2. AnonymousJuly 23, 2016

    I think Western disturbances orginate from Mediterranean sea

    ReplyDelete
  3. AnonymousJuly 23, 2016

    Hello sir I did LASIK in my eyes. Now am having normal vision without class. Whether i t will make any problem in medical test. Thank u sir

    ReplyDelete
  4. Hello Smruti Sir,
    I wanted to know if i could make territorial army as my career in the long run. I am appearing as a self employed candidate and wish to make army as my career and life as i am passionate about it.Sir, is it feasible to make T.A as my career as in a full time?

    ReplyDelete
  5. Hello Sir,
    Can i make a long term career out of Territorial army? Can i devote my life into it sir?

    ReplyDelete
  6. Hello Sir,
    There is no information about admit card yet.
    What to do???

    ReplyDelete
  7. Yes SIR there is no info regarding admit card, does it comes via speed post or general post

    ReplyDelete
  8. Yes SIR there is no info regarding admit card, does it comes via speed post or general post

    ReplyDelete
  9. i got admit card...if selected for exam then it is delivered in mid of july. if u didnt get then sorry but u r not selected

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaymin was it speed post or a general post

      Delete
  10. AnonymousJuly 27, 2016

    Dear Sir,

    Will there be essay writing in this exam?

    Thanks to confirm.

    Best regards/Lavkush

    ReplyDelete