Saturday, July 23

Model Questions on GK part 5

1. Who introduced the system of Local boards or Local Bodies in India?

A.  Lord Lytton

B.  Lord Ripon

C.  Lord Curzon

D.  Lord Mayo

Answer: B

2. Which of the following Harappan sites had a dock?

A.  Lothal

B.  Harappa

C.  Alamgirpur

D.  Mohenjodaro

Answer: A

3. The Indus Valley Civilization belongs to the

A.  Palaeolithic Age

B.  Mesolithic Age

C.  Neolithic Age

D.  Chalcolithic Age

Answer: C

4. The family of the Rig Vedic Aryans was

A.  Matriarchal

B.  Matrilineal

C.  Patrilineal

D.  Patriarchal

Answer: D

5. The fourth Buddhist Council was held at

A.  Rajagriha

B.  Vaishali

C.  Kundalavana

D.  Patliputra

Answer: C

6. The first Buddhist Council was held in the reign of

A.  Ajatashatru

B.  Ashoka

C.  Kanishka

D.  Bimbisara

Answer: A

7. Lord Buddha was born in

A.  Vaishali

B.  Pataliputra

C.  Lumbini

D.  Bodh Gaya

Answer: C

8. The largest grant of villages to temples and brahmana was given by the ruling dynasty known as

A.  The Palas

B.  The Guptas

C.  Pratiharas

D.  Rashtrakutas

Answer: B

9. Adigranth is the religious book of

A.  Parsis

B.  Sikhs

C.  Hindus

D.  Buddhists

Answer: B

10. The first President of the Republic of India was

A.  V.V. Giri

B.  Dr. Radhakrishnan

C.  Dr. Rajendra Prasad

D.  Zakir Hussain

Answer: C

11. The French Revolution took place in the year

A.  1647

B.  1729

C.  1775

D.  1789

Answer: D

12. Which metal was first used by the Indus people?

A.  Gold

B.  Silver

C.  Tin

D.  Carlinean

Answer: B

13. Which of the following regions did not form the part of Ashoka’s empire?

A.  Taxila

B.  Kanauj

C.  Kashmir

D.  Madras

Answer: D

14. The founder of the first Afghan rule in India was

A.  Sikandar Lodi

B.  Sher Shan Suri

C.  Bahlul Lodi

D.  Ibrahim Lodi

Answer: D

15. The Indus Valley houses were built of

A. Bamboos

B. Wood

C. Bricks

D. Stone

Answer: C

1 comment:

  1. Tx Smruti....Who all are joining for exam at southern command school from mumbai and pune...Pls email me at at Mumbai