Monday, January 6

General Awareness Set 7

1. Which bird found in New Zealand is unable to fly and has hair instead of feathers and a very long beak
Ans: Kiwi.

2. Who found out Radio Activity?
Ans: Henry Becquerel

3.The instrument which is used for measuring blood pressure?
Ans: Spygmomanometer

4.What is always contained in amalgams?
Ans: Mercury

5.Decimel system of number originated in:
Ans: India

6.Father of cloning:
Ans: Dr.IanWilmut

7.According to WHO, the disease which causes the death of the largest number of people today is:
Ans: Tuberculosis

8.Hydrogen Bomb is based on:
Ans: Nuclear fusion

7.Liquefied Petroleum Gas consists of mainly:
Ans: Methane, Butane andPropane

8.Diamond is the purest form of
Ans: Crystalline rock

9.The exact copy of a written or printed message is transmitted to
distant places through adevice attached to a telephone. What is it called?
Ans: Fax

10.The energy possessed by the water collected in the reservoir of a dam
Ans: Potential Energy

11.Bleaching powder is produced by passing chlorine over this substance:
Ans: Solid slaked lime

12.The most important raw material for generation of power in India:
Ans: Coal

13.Maximum yield of milk is obtained from ----variety of cows
Ans: Red Sindhi

14.Deforestation causes the following:
Ans: Drought,flood and soil erosion

15.The most abundant substance on earth is :
Ans: Water

16.The unit of power is:
Ans: Watt

17.The world famous mineral region in India:
Ans: Chotanagpur

18.The gas which causes acid rain industrial area:
Ans: Sulphurdioxide

19. The first General elections under the Indian constitution were held in :
(A) 1950
(B) 1951
(C) 1952
(D) 1953
Ans:(C) 1952

20. Which article of the Indian constitution empowers the President of India to impose central rule on a state?
(A) Article 256
(B) Article 356
(C) Article 370
(D) Article 373
Ans:(B) Article 356

21.The time-gap between two sessions of parliament must not exceed :
(A) 3 months
(B) 6 months
(C) 9 months
(D) 12 months
Ans:(B) 6 months

22.The vacancy in the office of the President must be filled within :
(A) 6 month
(B) 9 month
(C) 12 month
(D) 3 month
Ans:(A) 6 month

23.Article 370 of the Indian constitution deals with :
(A) The Emergency Powers of the President
(B) The special position of the state of Jammu and Kashmir
(C) The power of the President to seek the advisory opinion of the Supreme Court on any matter of public importance
(D) Distribution of taxes between the Centre and the State
Ans:(B) The special position of the state of Jammu and Kashmir

24.The Manas Wildlife Sanctuary is located in the state of :
(A) Assam
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) West Bengal
Ans:(A) Assam

25:How many major ports are there at present in India?
(A) 8
(B) 12
(C) 15
(D) 14
Ans:(B) 12

26.Latitude of a point on the earth is measured by the distance in :
(A) Kilometres from the Equator
(B) Angles from the Equator
(C) Angles from the Poles
(D) None of the above
Ans:(B) Angles from the Equator

27.The earth is :
(A) Spherical
(B) Elliptical
(C) Oblate Spheroid
(D) Prolate Spheroid
Ans:(C) Oblate Spheroid

28.Day and Night are equal at the :
(A) Equator
(B) Poles
(C) Prime Meridian
(D) Antarctic
Ans:(A) Equator

29.The heaviest planet revolving round the sun is :
(A) Moon
(B) Jupiter
(C) Neptune
(D) Pluto
Ans:(B) Jupiter

30.The International Date line passes through :
(A) Exactly through 180° Longitude
(B) Equator
(C) Approximately 180° east or west meridian
(D) 0° Meridian
Ans:(C) Approximately 180° east or west meridian

No comments: